De betekenis van de winter in het sjamanisme

 

Afbeelding: onbekend

 

Afgelopen week stonden er veel posts op sociale media over de doelen die mensen hadden gesteld voor 2024. Mocht ik dat nog niet gedaan hebben dan kon ik webinars volgen om dit alsnog te doen.

Ergens vraag ik me dan af waar dat idee vandaan is gekomen en hoe we daar in zijn gaan geloven?

Is dat werkelijk wat de natuur nu van ons vraagt of is het bedacht door om ons(zelf) weer bezig te houden en niet uit te laten komen in rust en stilte?

Winterslaap

Het nieuwe jaar kan ons laten voelen dat we tekort schieten. Om ons heen zien en horen we vele mensen praten over goede voornemens en hun grootse plannen voor 2024. Er is een druk om januari goed te beginnen. Alsof een ‘slechte’ start in januari een slecht jaar betekent.

Maar eerlijk is eerlijk, ik had de afgelopen week totaal geen behoefte aan goede voornemens maken en mijn jaar plannen. Daarbij was het prachtig weer dus leek het me eerder heerlijk om van de winterzon te genieten in plaats van doelen te stellen.

Uiteindelijk, na uren alleen wandelen in de koude buiten lucht, kwam er een gevoel van rust over me heen.

Alsof de kou en alleen buiten zijn me liet voelen: dit is wat je nu kunt, meer niet. Geniet hiervan en ga naar binnen, neem een kop thee en rust uit. Rust uit, val stil, alsof je in een winterslaap uitkomt.

De betekenis van de winter in het sjamanisme

In het sjamanisme is de winter de tijd van naar binnen keren. Er is simpel weg niet de energie om in actie te komen. Doe je dat wel, dan brandt je heel snel op, word je moe en ziek.

Waar wel alle tijd voor is om lekker met een kopje thee, in de veiligheid van je eigen omgeving te mijmeren en wat de dagdromen. Wat is er afgelopen jaar goed gegaan en hoe kwam dat? En hoe zou ik deze ervaring mee kunnen nemen in de toekomst?

Als je het symbolisch ziet dan is er nu een zaadje in je hand, die je koestert en die je met allelei ideeën vol stopt om het in het voorjaar te planten. Niet nu. Geen kans dat het gaat bloeien, te koud en te weinig licht.


Ik ben benieuwd naar jouw ervaring. Ben jij gemotiveerd en vol energie in het nieuwe jaar of houd je liever nog even een winterslaap? Deel het in de comments!

Een natuurgroet,

Marie-Louise
Sjamaan Dayzah