Raak jij ook gestrest van het idee dat je van alles moet in het nieuwe jaar? Dit is wat de natuur je kan leren.

In de vakantie tijd tussen kerst en oud en nieuw had ik een man in behandeling die kwam voor een ontspannende massage.

Hij had de afgelopen twee maanden keihard gewerkt en voelde nu pas hoe moe hij eigenlijk was en hoe hij ook behoefte had aan even helemaal niks.

Tussen neus en lippen gaf hij ook aan, nu al doodmoe te worden bij het idee dat hij straks aan het begin van januari allemaal alweer doelen moet stellen voor het komende jaar.

Een soort ratrace tegen de klok.

Ik vond het bijzonder om te horen, vakantie hebben om te ontspannen maar met je hoofd en lijf nu al stress opbouwen bij het idee wat je allemaal wel niet moet voor 2024.


Voldoen aan de verwachtingen

Herken jij dat ook, dat er vanuit de maatschappij bewust of onbewust veel van je verwacht wordt? Net zoals bovenstaande voorbeeld.

Het beeld dat je het jaar moet starten met doelen stellen voor het komende jaar!

Dat je nu al moet je duidelijk hebben wat je plannen zijn en hoe je ze in gaat vullen en jezelf toetst op de verwachtingen die je maakt.

Aan de ene kant voelen we dat we nog moe zijn van het afgelopen jaar en daar eigenlijk van willen herstellen, maar aan de andere kant wordt er veel van ons verwacht.


De natuur houdt een winterslaap

Als we kijken naar de natuur, zien we dat nu juist alles stil valt.

De bomen hebben alle bladeren los gelaten om zo min mogelijk energie te verliezen en de dieren gaan hun holletje in. Het licht is minimaal en het weer daagt je niet echt uit om naar buiten te gaan en in actie te komen.

Allemaal signalen van de natuur om juist even helemaal niets te willen en te doen.

Heerlijk veel rust te nemen, een slaapje te doen als het zo voelt en jezelf die voeding te geven die niet teveel energie van je vraagt. Dat allemaal om terug te kunnen gaan naar je kern, je diepste zelf. Echt even kunnen terugvallen op jezelf.


Het vinden van jouw natuurlijk ritme

Nu de winter net is begonnen, kun je jezelf afvragen of de verwachtingen en druk van het nieuwe jaar wel realistisch zijn en bij jouw natuurlijke ritme passen.

Ga je mee met de stroom van de maatschappij of val je terug op het natuurlijke ritme van de natuur?

De natuur vraagt je om juist nu naar binnen te keren. Om de drukte van de feestdagen uit te balanceren met rust en stilte.

Zodat je straks in de lente samen met de natuur tot bloei kan komen.

Een natuurlijke groet,

Marie-Louise
Sjamaan Dayzah