3 Tips Om Te Durven Kiezen Voor jezelf

Durf jij jezelf op de eerste plaats te zetten? Of voel je weerstand om dat te doen, omdat je er toch echt voor je mede mens moet zijn. Zeker in deze familiemaand.

Het is een kunst om zelfliefde voorop te zetten (en je daar comfortabel bij te voelen).

Afgelopen kwamen er twee vrouwen bij mij langs voor een Sensi-Therapie behandeling. Allebei waren ze gestuurd door iemand uit hun directe omgeving, omdat ze altijd voor iedereen klaar staan maar zo zichzelf al gauw wegcijferde.

Beide vrouwen waren vreselijk moe en er werd dagelijks veel van ze verwacht. Daar zat ook het stuk bezorgdheid in de directe omgeving.

Twee sterke ogende vrouwen die van aanpakken wisten en dat ook al hun hele leven hadden gedaan. Ik had voor beide een inzicht kaart getrokken waarop het thema ‘Zelfliefde’ naar voren kwam: Je mag jezelf op de eerste plaats zetten.

Lees hieronder 3 oefeningen om te leren voor jezelf te kiezen.


1. Heb begrip voor een ander maar ook voor jezelf

Altijd maar iedereen begrijpen is een prachtige kwaliteit maar daarmee zet je jezelf ook al gauw opzij.

Het kan heel mooi lijken als je iedereen en alles maar begrijpt. Dat klopt. Maar het gevolg daarvan kan zijn dat jij jezelf wegcijfert en je eigen mening niet belangrijk vindt.

Hiermee beweeg je altijd mee met de ander met als gevolg dat je jezelf altijd aanpast. De ander hoeft dat helemaal niet door te hebben. Maar jij bent lief voor de ander en niet voor jezelf!

2. Durf je grenzen aan te geven

Dan ontstaat er duidelijkheid voor jezelf en je omgeving. Nee durven zeggen is nog een hele kunst voor mensen die altijd lief zijn voor een ander.

Toch kan die 'Nee' van jou een duidelijk grens zijn, tot hier en niet verder.

Ook voor de ander is dit een duidelijk signaal. Het kan onwennig voor je zijn, maar een grens wil eigenlijk niets anders zeggen, nu is het genoeg voor mezelf, nu kies ik uit liefde voor mezelf.

3. Geef eerst de aandacht aan jezelf en dan aan de ander.

Dit kan egoïstisch klinken maar is het absoluut niet.

In Lapland bij de Sjamanen werd ik hier op gewezen. In de natuur zorgt het moederdier ook dat ze eerst overleefd, anders kan ze er niet zijn voor haar kinderen.

Als jij lief bent voor jezelf en daarmee gezond kan je er ook volledig voor de ander zijn.

Schenk bijvoorbeeld eerst een kop thee in voor jezelf en dan pas voor de ander. Met deze simpele oefening zet jij jezelf op nummer één.


p.s. Heb je al een cadeautje aan jezelf gegeven ?

December is een maand waarin er veel van je wordt verwacht. Wij helpen je graag met ontspannen tijdens deze drukke dagen.

Maak je geest leeg en voel de warmte van Moeder Aarde met onze Sjamanistische Rituelen Bundel

Verwen jezelf met drie 3 rustgevende meditaties die je heerlijk vanuit thuis kunt volgen. Toegankelijk en ontspannend voor iedereen.

Marie-Louise van der Zwaag